Hem de guardar els ous a la nevera?

Segur que també n’heu parlat alguna vegada amb amics o gent de l’entorn. Cal guardar els ous a la nevera? I per què, doncs, al supermercat, són als prestatges i no als frigorífics?

Jordi Basté en parlava a El món fa uns dies al “Cuinetes” amb el Fermí Puig. Per saber què en deien els experts, van aclarir conceptes amb Carme Chacón, subdirectora general de Seguretat Alimentària de l’Agència de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya.

Cal nevera? Sí o no? Aquesta és la pregunta clau, i aquí teniu la resposta.

Si en volem allargar la vida útil, nevera. Però no és imprescindible, si els podem tenir en un lloc sec que no passi dels 15 graus.

Per què al súper són al prestatge?

El motiu bàsic és que els ous no poden tenir canvis de temperatures bruscos, perquè això pot ser perillós per a la nostra salut. Les neveres que s’obren i es tanquen molts cops en un súper, o el trasllat del súper a casa i de nou posar-los a la nevera no és el més recomanable.

La comercialització dels ous és molt ràpida. I hem de tenir en compte que a l’ou no li va gens bé entrar i sortir de nevera

A quina zona de la nevera?

Hem sentit a dir de tot sobre el lloc on hem de posar els ous a la nevera… Les oueres col·locades pels fabricants al lateral de la porta són un bon lloc? O potser n’hi ha un altre que sigui millor?

Podem tenir-los en una zona de la nevera que no sigui rigorosament freda. Si no, se’ns congelaran!

Per tant, és adequat tenir-los a la porta. Quines són les zones més fredes de la nevera, on mai posaríem els ous? Normalment el prestatge que hi ha a sobre dels calaixos de la fruita i la verdura.

En quina posició?

La posició de l’ou a l’hora de guardar-lo quina ha de ser? La part més en punta cap amunt o cap avall?

Tradicionalment els posem amb la banda ampla cap amunt per tenir més informació de si és més fresc o menys.

Quan el pon la gallina, l’ou té una cambra d’aire que s’acumula a la banda més ampla de l’ou, per això la zona ampla es posa cap avall. Si hi ha més cambra d’aire, és que l’ou és més fresc, i si n’hi ha menys és que no és tan fresc.

Es poden congelar?

Més dubtes. Si fem un pastís i ens sobren clares o rovells… es poden congelar?

Sí, es poden congelar des del punt de vista de la salut. Però després, organolèpticament, et podria servir o no.

Sí a la congelació, però sempre amb un recipient molt net, ben tapat, i no ens deixem l’ou congelat fins l’any que ve perquè no és aconsellable… És de sentit comú.

Què fem si se’ns trenca un ou?

El llencem o el podem guardar en un recipient tapat i fer-lo servir més endavant?

L’ideal és eliminar la closca i utilitzar-ho immediatament o aplicar-hi calor

És a dir, fer-lo servir de seguida, sigui com sigui.

Cal netejar-los si estan bruts?

Un altre dubte i llegenda urbana: Cal netejar-los o no, si tenen la closca bruta?

En el moment que el rentem, li estem traient una protecció natural. No es recomana rentar els ous

 

Aquí trobaràs més curiositats dels ous i descobriràs que els ous són irrompibles.

Via RAC1 | Foto: freefotouk via Foter.com / CC BY-NC

Related posts:

Thanks! You've already liked this
No comments