Curiositats dels ous

Els ous són un aliment molt important ja des de l’antiguitat i el seu consum, actualment, està estès per tot el món.  Es caracteritzen per ser una importantíssima font de nutrients.

Una gallina produeix un ou cada 24-26 hores. L’ou, pròpiament dit,  és un òvul d’una gallina que fa tot un recorregut al llarg de l’aparell reproductor de la gallina, des de l’ovari fins que és expulsat per l’animal, i es va recobrint amb la clara i després la closca fins que, finalment, obtenim un ou tal com nosaltres el coneixem.

El pes mig d’un ou és d’uns 60 grams aproximadament, dels quals aproximadament el 60% és clara, el 30% és rovell i el 10% restant és closca i membranes.

La closca està composta majoritàriament per calci, mentre que la clara està feta bàsicament a base d’aigua (88%) i proteïnes (12%). El rovell conté vitamines, lípids i minerals.

Quan obrim un ou podem saber si és més o menys fresc mirant com de gran és la càmera d’aire que hi ha en un dels extrems de l’ou. Com més gran és la càmera d’aire, menys fresc és l’ou. També ens podem fixar en el rovell i la clara; com més fresc és l’ou, la clara és més densa i fa que el rovell suri damunt d’ella i quedi centrat al mig de la clara.

Un cop l’ou està bullit també podem saber si és fresc o no per la mida de la càmera d’aire que queda entre la clara i la closca. Com més petita és la càmera més fresc és l’ou.

 Els ous frescos destinats a consum humà es classifiquen, en funció del pes, en 4 categories :

XL: super grans: de 73 gr o més.

L: grans: de 63 gr a 73 gr.

M: mitjans: de 53 a 63 gr.

S: petits: menys de 53 gr.

Per llei, tots els ous que van destinats als supermercats han d’anar classificats, marcats i envasats.

Un ou fresc ha de vendre’s al consumidor en els 21 dies posteriors a la posta, encara que es pot consumir fins la data de consum preferent indicada a l’embalatge, que és 28 dies des del dia de la posta.

L’ou va marcat amb tinta alimentària amb un codi de números i lletres que corresponen a:
Primer dígit: forma de cria de les gallines; les dues lletres següents: estat membre de producció; la resta de dígits: granja de producció;  per acabar també hi ha la data de posta de l’ou.

 

Thanks! You've already liked this
1 comment