Quin és el cim més alt de Catalunya?

Es troba entre la comarca del Pallars Sobirà i el departament francès d’Arieja. Està situada al final de la Vallferrera i de la ribera de Sotllo, i és el punt culminant del Massís del Montcalm. Ja sabeu de quina muntanya estem parlant?

Es clar que sí! De la Pica d’Estats, que està constituïda per tres pics, poc separats l’un de l’altre. El pic central, el més alt (3.143,5 m), el pic occidental o Pic Verdaguer (3.129,4 m) i el pic oriental o Punta de Gabarró (3.114,6 m), que és té un vèrtex geodèsic. La paret sud de la muntanya forma el frontal del circ glacial on s’ubica l’estany d’Estats. La carena marca la frontera estatal entre Espanya i França, així com l’existent entre Catalunya i Occitània, amb una orientació general que va de nord, nord-oest a sud-est.

Ruta normal

La via d’ascens normal és per la Vall Ferrera. Són unes 6-7 hores de camí per pujar uns 1500 metres de desnivell. Es puja des del refugi de Vall Ferrera i per la Coma d’Estats. Un cop s’arriba al port de Sotllo (2894 m) cal passar al costat occità-francès baixant uns metres fins quasi arribar a l’estany de la Cometa (2786 m) per remuntar de nou i pujar al coll de Riufred (2978 m). La darrera pujada al cim es fa pel seu vessant nord.

Altres rutes

– Per Pinet es considera la ruta normal pel vessant occità-francès. Són uns 2000 metres de desnivell que es poden fer en unes 6 hores. Es pot pernoctar al refugi de l’étang du Pinet que cau a mig camí. És una ruta fàcil.
– Per l’aresta oest (directa) des del Port de Sotllo passant pel pic Verdaguer. Escalada AD (III).
– Per l’aresta sudest (via Gabarró). Escalada PD- (III).
– A la cara sur-oest sortint de l’estany d’Estats i directes cap al cim hi ha diverses vies d’escalada poc definides i algunes d’elles de poca dificultat (II-III).

Font: Viquipèdia.

 

Thanks! You've already liked this
No comments