És millor dutxar-se amb aigua freda o calenta?

És millor dutxar-se amb aigua freda o calenta? Quin tipus de dutxa ens reporta més beneficis? La resposta a aquesta pregunta depèn del que es vulgui aconseguir. L’aigua calenta, la preferida per la major part dels usuaris, té un efecte relaxant i serveix per alleujar els dolors musculars i combatre l’insomni o fins i tot les cefalees tensionals.

No guareix un refredat, ni la grip, però el vapor que produeix l’aigua a la temperatura que la utilitzen molts, entre 34 ºC i 38 ºC, descongestiona les vies respiratòries. A més, al ser tan calenta té un gran poder de neteja, però no obre els porus, com se li atribueix erròniament.

Per la seva banda, l’aigua freda buida la ment i el cos i, en aquest sentit, ajuda a la concentració en qualsevol activitat intel·lectual o que requereixi molta energia. Això té una doble base fisiològica: d’una banda, el fred activa la circulació i proporciona més flux de sang als òrgans i teixits; i per una altra, estimula la producció de noradrenalina, una hormona relacionada amb l’estrès.

Aleshores…què és millor? Dutxar-se amb aigua freda o calenta? Ja deia Aristòtil que la virtut es troba en el “just terme mig” entre dues actituds extremes; i els dermatòlegs semblen estar d’acord amb ell, ja que és el que recomanen: l’aigua temperada. Perquè amb una temperatura molt calenta fa que la pell es ressequi més. Així que el millor és col·locar el termòstat a uns 30 ºC.

Foto: Foter.com

Thanks! You've already liked this
No comments