Per què peten les crispetes quan s’estan fent?
El ‘pop’ distintiu que s’escolta en fer crispetes de blat de moro es deu a l’aigua que hi ha a l’interior del gra. El gra fa de petita olla de pressió i en escalfar-se l’aigua del seu interior aquesta es converteix en vapor que en un moment donat trenca el gra i escapa a l’exterior bruscament.
En expulsar-se el vapor el gra de blat de moro actua com un ‘ressonador acústic’ i fa que s’escolti aquesta petita explosió característica, de forma semblant al que succeeix quan es treu el suro d’una ampolla de cava.
Els investigadors van utilitzar enregistraments a alta velocitat del procés de fer crispetes per entendre com és exactament el procés i a quines temperatures succeeix cadascuna de les fases; a més van determinar que els grans no salten a causa d’aquest sobtat alliberament del vapor d’aigua del seu interior, sinó que surten volant impulsats per les ‘extremitats’ que desenvolupa el gra de blat de moro quan s’expandeix el midó que hi ha en el seu interior tot formant les crispetes.