Seria possible un mur de gel de 200 metres d’alçada?

Una de les ubicacions més emblemàtiques de ‘Cançó de Gel i Foc’, la saga de novel·les en la qual es basa la sèrie Joc de Trons, és el ‘Mur de Gel’, que divideix al continent en dues parts. Aquest té més de 200 metres d’alt i, per descomptat, seria impossible construir-ne un a la vida real. Així ho diu la ciència.


Exactament, segons el món creat per George R.R. Martin, el mur al nord de Winterfell que divideix Westeros de la ‘terra dels salvatges o homes lliures’ té 213 metres d’alt i 482 quilòmetres de llarg, partint en dues parts el continent. En una xerrada amb la web Wired se li va preguntar referent a aquest mur a Mary Albert, científica del programa de perforació en gel per a la Universitat de Dartmouth als Estats Units, al que va respondre:

‘Fins i tot a temperatures molt baixes les masses de gel es deformen sota el seu propi pes amb el pas del temps’.

Això vol dir que és impossible que tal quantitat de gel se sostingui una sobre l’altra sense deformar-se i, eventualment, col·lapsar. La investigadora assegura que fins i tot si algú troba la forma d’apilar tal quantitat de gel aquest es deformaria ràpidament, la qual cosa contradiu la història de Martin que assegura que el Mur ha estat en peu per uns 8000 anys.

Thanks! You've already liked this
No comments