Quant dorm una girafa?

Què hi ha de cert en què les girafes no dormen? Això no és així, encara que el que sí que és cert és que les girafes adultes necessiten dormir molt poc per poder trobar-se bé. Normalment no acostumen a dormir més dues hores al dia i acostumen a fer-ho en petites ‘becaines’ de 5-7 minuts.


Habitualment descansen dempeus, doncs l’altura és la principal defensa contra els seus depredadors.
No obstant això, també poden dormir recolzades sobre les seves potes i fent un arc amb el seu coll, sobretot en la seguretat de la captivitat i els zoològics, on aquest somni pot allargar-se fins a les 4-5 hores. En aquesta posició és com acostumen a dormir les cries de girafa quan són joves i se senten protegides per la seva mare.

Aquest somni ha estat estudiat per investigadors de l’Institut de Farmacologia de la Universitat de Zurich i han conclòs que les fases intermitents d’aquests curts ‘somnis profunds’ es caracteritzen perquè les girafes dobleguen el coll cap a enrere i recolzen el seu cap en el maluc o la cuixa, una posició que es creu que indiquen el somni paradoxal, una fase del somni en la qual els ulls es mouen ràpidament (també es diu somni REM (Rapid Eye Movement).

No obstant això, aquesta posició no és la millor a l’hora de dormir per a un animal d’aquestes característiques, a causa que l’elevació del cap pot estar per sota del cor, i la sang bombada pot acumular-se en ella, podent provocar un accident vascular cerebral.
Encara així, les girafes són un prodigi de l’evolució i poden dormir tranquil·les recolzades en aquesta insòlita posició. I és que el cor d’una girafa és prou gran (pot pesar 10 quilos i arribar als 60 cm de llarg) per bombar la sang al capdavant de l’animal a través del seu llarg coll.

També compten amb una ajuda: una sèrie de vàlvules especials que regulen el flux sanguini i que es recolzen en una xarxa especial de vasos sanguinis elàstics a la base del cervell, un complex esponjós de petites artèries i venes que s’engrandeixen considerablement per reduir la pressió, mentre les vàlvules de tancament en la vena jugular impedeixen que la sang del coll flueixi enrere cap el cap.

Sense aquestes vàlvules i vasos sanguinis elàstics, la pressió de la sang al cap de la girafa seria immensa quan s’ajup, prou com per causar-li un dany cerebral.

Font: Cooking Ideas

Thanks! You've already liked this
No comments