Per què no es pot congelar un aliment descongelat?

De poder, es pot; una altra cosa és que sigui recomanable. Portem tota la vida escoltant que no s’ha de congelar dues vegades un mateix producte, però… Quin és el motiu? Pot tenir conseqüències per a la nostra salut?

Hi ha diverses raons per evitar congelar un aliment que ja ha estat descongelat: perd les seves propietats nutritives, el seu sabor, la seva textura i, el més important, deixa de ser segur. A continuació teniu les raons per les quals ocorre:

Perd les seves propietats nutritives i el seu sabor
Els aliments tenen un alt percentatge d’aigua que, en experimentar temperatures sota zero, comença congelar-se i a formar macrocristalls. Aquests trenquen les estructures internes del producte, que perd teixit conjuntiu i és incapaç de retenir tot l’aigua essencial dels aliments, on es concentren el sabor i els nutrients.

Perd la seva textura
Per tot el procés anterior, quan descongelem un producte observem que deixa anar una gran quantitat de líquid (el que no és capaç de conservar). Cada vegada que és sotmès a aquests canvis, obtenim un producte més i més sec.

Deixa de ser un aliment segur
Quan congelem un aliment, estem congelant també els microorganismes que conté. Certs bacteris moren a temperatures baixes, però no totes: els coneguts com psicròfils, no només resisteixen el fred, sinó que de fet poden multiplicar-se en aquestes condicions. Quan aquests estan presents en quantitats altes en el producte que consumim, poden generar malestar i produir intoxicacions.

Com minimitzar el risc?

a) El descongelat lent no és suficient
És recomanable evitar el microones o l’aigua temperada per a un descongelat ràpid. L’ideal és deixar que guanyi temperatura d’un dia per a un altre en el frigorífic. En qualsevol cas, és freqüent que en aquest procés el desenvolupament de bacteris continuï actiu.

b) Cuinar el producte abans de tornar-lo a congelar
En sotmetre l’aliment a temperatures elevades, per exemple mitjançant la cocció, eliminarem gran part dels microorganismes. Si anem a tornar a congelar-ho, l’ideal és fer-ho juntament amb els sucs resultants del cuinat.

c) No congelar aliments calents
Si hem decidit cuinar-ho prèviament, hem d’esperar al fet que l’aliment refredi. Introduir un producte calent suposa que la temperatura del congelador augmenta, la qual cosa pot descongelar parcialment la resta del que hi hagi en el seu interior, a més de consumir molta més energia.

d) Congelar porcions mitjanes
Si introduïm en el congelador un tros gran d’aliment, trigarà molt temps a congelar-se i en el procés es formaran cristalls més grans de gel (els que produeixen majors alteracions). Si per contra congelem un paquet petit, trigarà menys temps a aconseguir la temperatura i els cristalls seran més petits, però la superfície del producte que està exposada a les alteracions és major que en el tros gran.

Què passa si es ‘trenca la cadena de fred’?
No és recomanable fer la compra i trigar tres hores a arribar a casa amb les pizzes mig descongelades. Si es trenca la cadena de fred, l’aliment patirà alteracions i tindrà lloc l’aparició de bacteris. La presència de gebre i de grans cristalls pot ser una pista que el procés de congelació ha estat deficient.

 

Font: Antena 3

 

Thanks! You've already liked this
No comments