Com funciona un microones?

Segur que molts de vosaltres en teniu un a casa i s’ha convertit en un electrodomèstic imprescindible a la llar. Però alguna vegada us heu preguntat: Com escalfa? Per què giren els aliments? Per què no s’hi pot ficar res metàl·lic?

Al 1946, Percey Spencer estava realitzant un experiment relacionat amb el radar, tot utilitzant un magnetró, quan es va adonar que un dolç que tenia en la butxaca s’havia fos. Hauria estat casualitat? Percey no ho creia així, per la qual cosa va provar novament amb blat de moro i fins i tot amb un ou de gallina. Anys més tard, Percey inventava el microones. Però, com funciona?

El magnetró que hi ha dins dels microones genera unes ones de molt alta freqüència que són capaces de penetrar en els aliments. Aquestes ones, en arribar a les molècules d’aigua (i alguns greixos i proteïnes) que contenen els aliments, fan que aquestes comencin a vibrar i xocar entre elles, escalfant l’aliment. Per això, a diferència del forn o d’una paella, el microones escalfa homogèniament, no des de fora. És a dir, escalfa allà on hi ha aigua.

I per què cal fer girar el menjar dins del microones? Les ones que s’han generat reboten a les parets i xoquen entre elles, causant interferència entre si mateixes. Després d’aquest procés d’interferència, algunes s’hauran fet més fortes i altres més febles, és a dir, algunes escalfaran més i altres menys. Per aconseguir que el menjar s’escalfi per igual i no hi hagi zones fredes i altres calentes, es fa girar l’aliment, aconseguint que l’escalfament sigui més uniforme.

I per què no s’hi pot ficar res metàl·lic? La causa és que aquestes ones creen un camp electromagnètic dins del microones. Si introduïm un objecte metàl·lic, aquest camp generarà corrents elèctrics que el recorreran. Si l’objecte és paper d’alumini per exemple, aquest pot arribar a fondre’s i fins i tot evaporar-se en una petita explosió. No obstant això, si el que introduïm és un ganivet, aquest corrent induït pot fer que en objectes punxeguts es generin espurnes que saltin i provoquin incendis.

Photo credit: samsungtomorrow / Foter

Thanks! You've already liked this
No comments