L’origen del terme ‘hot dog’

El terme hot dog es deu al periodista esportiu Thomas Aloysius Dorgan (1877-1929) sobrenomenat com Ted Dorgan, que escrivia i feia tires de dibuixos en el New York Evening Journal.

Dorgan assistia a un partit de beisbol dels New York Giants a l’estadi de Polo Grounds el 1901. Ell va sentir com Harry Stevens venia les salsitxes dient: “They’re red hot! Get your dachshund sausages while they’re red hot!” («Estan roent, adquireixi els seus dachshund (gos salsitxa) mentre estan roent»). Finalment aquesta analogia va inspirar a Ted Dorgan a representar-ho així en les seves tires còmiques: un ‘dachshund’ en un pa, la qual cosa va donar la idea de hot dog (gos calent).

El nom no només va fer fortuna, sinó que va anul·lar virtualment als seus predecessors i va crear tota una escola de neologismes.

Aquesta acceptació tan rotunda del terme ‘hot dog’ fins i tot va arribar a fer creure a alguns que la salsitxa de Frankfurt era un invent nord-americà, però la veritat és que els Estats Units no van trigar a convertir-se en el principal productor de hot dogs.

L’home que va crear el terme hot dog, Thomas Aloysius Dorgan, que signava com TAD les seves il·lustracions, va ser un destacat dibuixant. S’han fet exposicions retrospectives de la seva obra i aquesta figura en diversos museus del còmic del país. En general, historiadors, arxivers i conservadors d’aquests museus atorguen a Dorgan la paternitat del hot dog, però fins avui les seves nombroses cerques no han aconseguit trobar el dibuix original.

 

Font: Viquipèdia

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments