Per què els ocells no fan pipí?

Per donar una bona resposta caldria concretar el que entenem per ‘orinar’. Evidentment, si ens basem en l’acció que fem nosaltres –i la resta de mamífers–, els ocells no orinen. Però també podríem dir que ho fan d’una altra manera.

Per començar, entre altres coses, no tenen bufeta (llevat dels estruços). A més a més, tampoc tenen dos orificis de sortida, sinó un de sol: la cloaca. Per tant, la resposta ha de ser que no orinen. Ara bé, el que sí tenen és l’òrgan fonamental del sistema excretor: el ronyó.

El ronyó filtra la sang i produeix un líquid de rebuig –d’alt contingut en àcid úric, però no en urea– que va a parar al coprodeu, on es barreja amb els excrements procedents del tub digestiu. La mescla resultant té una consistència pastosa més aviat líquida i un aspecte blanquinós, i és expulsat a l’exterior a través de la cloaca. Aquesta mescla és rica en nitrogen i fosfats, cosa que la converteix en un bon fertilitzant, que s’utilitza com adob. Ara bé, el seu caràcter àcid els fa corrosius i per això molts ocells urbans, com ara els coloms, malmeten les estàtues i façanes on reposen.

Finalment, cal destacar que l’àcid úric és molt menys tòxic que la urea i això fa que no necessiti ser diluït en una gran quantitat d’aigua, com sí que ens passa als mamífers. Gràcies a això, a la bossa proximal es produeix la reabsorció d’una bona part de l’aigua, el que ajuda a evitar la deshidratació i, en no necessitar beure amb tanta freqüència, permet que els ocells siguin més lleugers, facilitant el vol.

 

Foto: Subash BGK via Foter.com / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments