Les meduses no tenen cervell, però tenen 24 ulls

Les meduses en general no posseeixen cervell ni un sistema nerviós similar al de la resta dels animals. No obstant això, l’espècie  cubomeduses o cubozous va desenvolupar 24 ulls al voltant del seu cos, dos dels quals són gairebé tan avançats com els ulls humans…

Mentre que nosaltres tenim un parell d’ulls multiús que detecten color, forma, grandària i intensitat lluminosa, les cubomeduses tenen quatre tipus d’ulls amb diferents propòsits. Els més primitius funcionen bàsicament com a detectors de llum/foscor per guiar la seva navegació, i són els que tenen la resta de les meduses. Els dos més avançats detecten forma i els serveixen per mantenir-se dins del territori segur que la vegetació submarina els proveeix.

Un d’ells està a la punta del que vindria a ser el seu cap, i l’altre es troba en la part inferior, de manera que poden veure el món submarí gairebé per complet. La resta dels ulls primitius els tenen al voltant del cos com formant un cinturó.

Com utilitzen la informació visual sense un cervell encara és un misteri, però se sap gràcies a elles que el cervell no és un requisit fonamental per a un comportament complex.

Foto: www.metaphoricalplatypus.com via Foter.com / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments