Per què als gats els hi agraden tant les caixes?

Una de les curiositats que més intriguen als qui viuen amb gats és la seva “obsessió” per les caixes. Saps per què ocorre? Les caixes, d’entrada, serveixen d’amagatall, per caçar, donen calor, redueixen l’estrès i molt més.
Existeixen diversos motius que fan que els felins es tornin bojos amb les caixes, la majoria es deuen al seu instint salvatge innat, aquest que fa que fins i tot els gats domèstics es comportin com ho farien en llibertat.

Entre les raons més rellevants trobem:

Les caixes són perfectes perquè el gat s’amagui i ataqui la seva presa.
Las caixes són un lloc idoni per amagar-se. En la naturalesa el gat ha de trobar amagatalls per no ser atacat pels seus depredadors. I encara que els gats domèstics no tenen la necessitat de protegir-se tant, l’instint salvatge fa que els felins continuïn buscant espais en els quals se sentin protegits. A més, el gat passa molt temps del dia dormint, amb el que buscarà un espai en el qual fer una migdiada tranquil·la sense pensar en “els perills” de no estar amagat.

Les caixes són espais perfectes per a l’observació.
D’igual manera que els llocs alts poden ser torres de vigília improvisades, les caixes poden servir pel mateix. En la naturalesa, el gat també és un animal depredador, per la qual cosa busca espais en els quals pugui ocultar-se i observar a la seva presa. I el gat domèstic també juga a això: li agrada veure als seus humans o companys animals des d’un lloc en el qual se senti invisible.

Les caixes també serveixen com a espai des del qual saltar.
El gat no només s’amaga per observar de manera discreta, sinó que també utilitza aquest amagatall per saltar sobre algun transeünt despistat. En el seu estat salvatge, el felí s’amagaria per observar a la presa i, quan aquesta menys s’ho esperés, saltaria sobre ella. Si et fixes, el gat domèstic també juga a caçar així, amb els altres gats, saltant als teus peus, etc.

Les caixes provoquen la curiositat del gat.
Això no només passa amb les caixes, qualsevol cosa que portis nova a casa crida l’atenció dels felins, que ho oloren, ho miren, ho toquen… I les caixes tenen aquest misteri tan cridaner per als gats que no es poden resistir a comprovar què són, ficar el caparró per veure què amaguen, etc.

Les caixes són d’un material irresistible.
El cartró és ideal per gratar i mossegar, i un espai perfecte per deixar el marcatge habitual del gat amb les seves glàndules olfactòries. El gat també deixa marques visuals i té la necessitat d’estirar el seu cos i músculs i afilar les ungles, amb el que el cartró de la caixa és perfecte per fer-ho.

Les caixes són càlides i això encanta als gats.
Las caixes són càlides. Els gats sempre busquen l’únic raig de sol que hi ha a casa per estar en el lloc més calent. I la caixa és un lloc perfecte per trobar aquesta agradable caloreta que tant encanta als felins. El cartró és un material que reté molt bé la temperatura calenta i, si a més la caixa és petita i el gat pot convertir-se en una bola de pèl arraulida, millor que millor.

Les caixes redueixen l’estrès.
L’any 2014, un estudi realitzat pel Departament de Ciències Clíniques d’Animals de Companyia de la Universitat d’Utrecht (Països Baixos) va donar a conèixer una nova raó per la qual els gats eren tan amics de les caixes: aquestes redueixen l’estrès. L’estudi es va posar en pràctica en un refugi holandès per a animals, en el qual a uns gats els van proporcionar caixes i a uns altres no. Mitjançant l’indicador anomenat Cat Stress Score (de Kessler i Turner) van poder comprovar que els gats que havien comptat amb caixes patien molt menys estrès que els que no les tenien.

Foto: CameliaTWU on Foter.com / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments