Origen del símbol del dòlar

El símbol del dòlar americà es coneix a nivell mundial. Els dòlars es poden usar per pagar a diversos països, des de les Illes Verges Britàniques fins a Panamà. Fins i tot existeix una emoticona que té els ulls com a símbols del $.

La història d’aquest símbol es remunta a més de 200 anys enrere, a la Revolució Americana. Els americans necessitaven diners per tirar endavant la seva guerra contra els britànics. És ben conegut que entre els seus prestadors comptava amb França, Espanya i Holanda. No obstant això, el que no se sap és que també comptava amb un irlandès de Louisiana que en aquell moment li anava molt bé en l’àmbit econòmic. Tan bé que li va deixar a Estats Units 300,000 pesos espanyols, l’equivalent a mil milions de dòlars avui dia.

El préstec tindria un impacte en la història del país i canviaria la vida d’Oliver Pollock.

Pollock va néixer a Irlanda en els anys 30 del segle XVII i va emigrar a Pennsilvània l’any 1760. A Estats Units, Pollock es va convertir en un comerciant hàbil, gestionant comerços entre el seu nou país i les Antilles i el Carib, entre d’altres. Va arribar a viure a Nova Orleans, on li van concedir un contracte per subministrar farina a la ciutat. Amb el temps, Pollock va anar acumulant la seva fortuna.

Encara que no se sap molt sobre les seves creences polítiques, no es pot dubtar que es va lliurar a la causa americana i va fer tot el que estava en el seu poder per recolzar a la revolució.
Cap al final de la guerra, es va estimar que Pollock havia donat $300,000 pesos espanyols, que era la moneda de preferència en aquells temps, a la causa.

Encara que Pollock era ric, gastar $300,000 li va afectar. Per tant, va decidir crear bons de guerra per recaptar diners per a la causa americana. Els pares fundadors del país, especialment el governador de Virginia Thomas Jefferson, li van donar el seu suport, la qual cosa li va permetre vendre els bons en nom d’Estats Units i de l’estat de Virgínia. També va assumir deute en el seu nom per a la causa americana. En total, Pollock va assumir un deute immens (els nombres varien) que no va poder pagar.

Per pagar el deute, va decidir demanar ajuda als seus amics americans. Les seves peticions van ser llegides al Congrés, però no tenien diners per Pollock. Es va declarar en fallida.

Després de la Revolució, el Secretari del Tresor Alexander Hamilton es va posar a treballar en la seva estructura financera. Hamilton volia crear una moneda i un banc central estable i fort. Va contractar a un amic de Pollock, Robert Morris, per ajudar-lo en això. El primer que va fer Morris va ser revisar tots els llibres que havia enviat Pollock al Congrés per vendre els bons i comprar materials. Va ser en aquest moment en el qual Pollock accidentalment va crear el símbol del dòlar.

Quan Pollock escrivia “pes espanyol”, ho feia utilitzant les dues lletres principals de les paraules, la “p” i la “s”. No obstant això, acostumava a escriure les lletres molt enganxades o una damunt de l’altra. Això va resultar ser un símbol molt semblat a “$”. Morris va decidir adoptar el símbol, i la resta és història.

Pollock va morir l’any 1823, sense fortuna, a la casa d’una de les seves filles. Encara que no sigui un dels personatges famosos de la Revolució, segueix vigent una de les seves invencions més importants: el símbol $.
Foto: DonkeyHotey via Foter.com / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments