Es pot menjar un iogurt caducat?

Tard o d’hora, tots els aliments caduquen. Només els que tenen un percentatge per sota del 15% d’humitat, com la mel o els cereals, resulten pràcticament eterns. No obstant això, els iogurts, no estan dins d’aquest grup, ja que superen el 85% d’humitat, la qual cosa permet el creixement de microbis que poden resultar tòxics. No podem afirmar que sigui segur menjar-se un d’aquests productes làctics caducats, ja que en fer-ho estem assumint un risc, encara que sigui petit.


Segons els conceptes bàsics de microbiologia, un iogurt que únicament contingui llet es pot menjar passats diversos mesos mentre que la tapa es mantingui segellada. L’única cosa que ocorreria és que la fermentació va augmentant i l’acidesa del nostre producte també. I seria la pròpia acidesa la que s’encarregaria d’impedir el creixement d’un hipotètic microorganisme contaminant. Amb tot això, podríem concloure que menjar-se un iogurt caducat és segur, però la veritat és que la majoria d’aquests productes làctics contenen alguna cosa més que llet: additius, trossos de fruita, edulcorants… Per tant, existeix un risc. Però, quin és?

Els efectes secundaris de menjar un iogurt caducat són tres: la diarrea, el dolor abdominal i els vòmits, tots ells símptomes propis de qualsevol intoxicació alimentària.

La diarrea és un efecte secundari comú de menjar-se un d’aquests productes làctics caducat, ja que el cos tracta d’aquesta manera d’alliberar les toxines ingerides amb ell.
D’altra banda, també existeixen les enrampades a la zona abdominal, que es poden donar pel consum de qualsevol menjar contaminat i que triguen més temps a presentar-se. Una vegada s’inicia, aquest dolor pot durar des d’hores a dies, depenent del tipus i el nombre de bacteris que hagin entrat al teu organisme.

Finalment, un altre dels efectes secundaris de menjar un iogurt caducat són els vòmits. Pot ser alguna cosa puntual o durar diverses hores, la qual cosa porta a sentir una gran feblesa física, deshidratació i desequilibris electrolítics.

Tot i aquests possibles efectes secudaris, amb la nova normativa no passa res si mengem un iogurt en una data que es troba fora del consum preferent, ja que “el que indica és que a partir d’aquella data no es garanteix que totes les seves característiques estiguin al 100%”.

 

Foto: Eyesplash via Foter.com / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments