Què vol dir ser celíac?

Segurament heu sentit a parlar del gluten: és un tipus de proteïna que es troba en diversos grans com el blat, l’ordi, el sègol i la civada. Fins a aquí tot en ordre, les persones s’alimenten amb aquests productes i reben els beneficis del gluten en l’organisme.

Però sabeu que no tothom pot menjar el pa i la pasta que es ven normalment en les fleques i els supermercats? Una de cada cent persones, aproximadament, es troben malament si mengen gluten, una proteïna que tenen els cereals amb els que es fa el pa i la pasta, entre d’altres productes. D’aquesta malaltia se’n diu celiaquia i les persones que la pateixen s’anomenen celíacs.

Les persones amb aquest tipus de malaltia tenen dificultat perquè el sistema digestiu, més exactament l’intestí prim, absorbeixi els nutrients que aporta el gluten; el cos crea un mecanisme de defensa contra aquesta proteïna i n’impedeix la seva tasca.

Encara que les causes de la malaltia no es coneixen del tot, s’ha aconseguit determinar que en milers de casos a nivell mundial l’assumpte també és hereditari, una mateixa família pot patir aquesta afecció per generacions.

La insuficiència del cos per prendre determinats tipus de nutrients pot augmentar les probabilitats de patir malalties com la tiroide, la diabetis, el lupus i certs tipus de càncer. Fins i tot, les persones joves poden veure’s afectades per la limitació en termes de creixement.

Quan el teu metge determini que ets celíac (ho sabràs per símptomes com el mal de panxa, diarrea, pèrdua de pes i els resultats d’exàmens que han de practicar-te), has de cuidar molt la teva dieta, ja que et prohibirà aliments que contenen gluten en la teva alimentació diària.

Com el gluten és un component que es troba en milers de productes, has d’informar-te molt bé sobre quins en posseeixen i quins no per poder alimentar-te sense cap tipus de complicacions. Encara que la llista dels aliments que tenen gluten és llarga, la llista d’aliments permesos per a celíacs no es queda enrere, així que no t’alarmis!

 

Photo: andrechinn / Foter / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments