En Joan Petit, una cançó eròtica?

Joan Petit o Jan Petit, és una cançó infantil tradicional i una dansa infantil popular en l’àmbit dels Països Catalans i a Occitània. La melodia occitana d’aquesta cançó, una mica diferent de la catalana, també es coneix a País Basc amb el nom d’Ipurdi dantza.

Segons el folklorista Joan Amades, aquesta cançó joc o cançó ballada és coneguda i cantada per tota la serralada pirinenca i arribant la seva popularitat fins ben enllà de la costa atlàntica. També segons Amades, a principis del segle XX, en alguns llocs aquesta cançó es cantava per carnestoltes amb una coreografia força eròtica, en la qual el terme ‘dit’ podia ser interpretat en sentit figurat com el ‘fal·lus’.

Origen de la cançó

En Joan Petit és un personatge molt conegut de la història popular occitana. Era un pagès occità que l’any 1643 va capitanejar la Revolta dels Crocants de Roergue a Vilafranca de Roergue contra el rei de França, Lluís XIV. Quan va ser capturat, va ser condemnat al suplici de la roda. La cançó infantil coneguda actualment és l’evolució de la història, ja que la tortura de la roda mutilava progressivament les diferents parts del cos del condemnat.

La versió catalana ha perdut les connotacions que la van originar, però la versió occitana encara conté mols elements que recorden aquests fets.

 

Thanks! You've already liked this
No comments