Quin va ser el primer còmic de la història?

Vinyetes, dibuixos… Sí, parlem dels còmics, aquestes narracions il·lustrades que tradicionalment han fet les delícies del públic infantil i juvenil, però que, en realitat, col·leccionen seguidors de molt diversa edat i condició a tot el món. Des de quan? Quin va ser el primer còmic?


Algunes fonts consideren que el primer còmic de la història va ser la Bíblia de Velislav, un extens manuscrit il·lustrat del segle XIV. Aquesta obra, guardada a la Biblioteca Nacional de Praga, recull 747 il·lustracions que mostren l’antic testament. La raó d’aquesta obra va ser l’alt nivell d’analfabetisme de l’època que va obligar a difondre la història bíblica mitjançant dibuixos. Com a suport a les il·lustracions es van incloure una sèrie d’il·lustracions en llatí i en grec.

Si ens referim a una tira, el primer còmic va ser ‘The Yellow kid’ (El noi groc), pioner a més en l’ús de globus o entrepans per contenir els missatges dels personatges.
L’anomenaven The Yellow Kid perquè a partir de 1896 la seva indumentària es va tornar de color groc. Després de l’èxit, l’any 1896 aquesta tira es va traslladar al New York Journal de William Randolf Hearst. Inicialment va adoptar el nom de Mc Fadden’s Row of Flats, però la potència del seu malnom popular va acabar anomenant-ho The Yellow Kid també a la premsa.

La història d’aquest nen se centrava en la crítica de la pobresa dels carrers de les grans ciutats ofegada per una cultura consumista i materialista. Aquest estil de referències va encendre a tota la societat novaiorquesa del moment i d’aquí va sorgir la famosa expressió de “premsa groga” que fa referència a la premsa sensacionalista de manera pejorativa.

En el seu concepte més actual, podem dir que els primers còmics van ser els de Tarzán, la famosa icona de la cultura popular creat per Edgar Rice Burroughs. Aquest personatge va fer la seva primera aparició pública l’any 1912, a la revista ‘All Story Magazine’.

 

Foto by Richard Felton Outcault (January 14, 1863-September 25, 1928) – Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C., 20540 USA, Domini públic, Link

Thanks! You've already liked this
No comments