Què és el filibusterisme?

El filibusterisme és una tècnica específica d’obstruccionisme parlamentari a la qual s’abusa del reglament amb l’única finalitat d’ajornar al màxim una decisió.

El terme es va generar al Senat dels Estats Units, quan el 1854 els oponents van intentar retardar la Kansas–Nebraska Act aprofitant que el reglament de la cambra establia que un senador podia continuar parlant sense límit mentre no s’aturi o segui. Per extensió, s’aplica a qualsevol forma d’obstruccionisme o d’interpretació interessada dels reglaments i els usos parlamentaris.

El mot té un origen recargolat: en el seu significat actual prové de l’anglès filibuster, préstec del castellà filibustero, reprès al seu torn del francès filibustier, que és una evolució del mot original neerlandès vrijbuiter, que significava aventurer o pirata.
És la paraula amb la qual es designaven els corsaris que terroritzaven el Carib entre Cuba i Nicaragua de 1680 a 1800. Durant el segle XIX, era també el nom donat al qui treballava per l’emancipació de les colònies castellanes d’Amèrica, sobretot de Cuba.
Font: Viquipèdia

 

Foto: Third Way / Foter.com / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments