Per què es calcula la velocitat dels vaixells en nusos?

Mesurar a quina velocitat vas mentre navegues a bord d’un vaixell és molt difícil si ho intentes endevinar a ull. Al segle XVI es va introduir un mètode per estimar la velocitat d’un vaixell utilitzant un instrument anomenat ‘corredissa’, aparell gràcies al qual va néixer el nus com a unitat de mesura.

La corredissa era un mètode de mesura que utilitzava una placa de fusta, generalment amb forma d’arc i amb un pes en un dels extrems perquè surés en vertical en l’aigua. La placa es lligava a una corda fina i llarga amb nusos distribuïts en espais equidistants.

Un mariner llançava la fusta a l’aigua juntament amb la corda arrossegant mentre un altre utilitzava un rellotge de sorra per mesurar el nombre de nusos que discorrien en un interval de temps determinat, mesurant així la velocitat del vaixell en nombre de nusos.

L’interval entre els nusos i el temps va variar al principi, però una versió d’aquesta eina de mitjans el segle XVIII establia els nusos a 1/120 d’una milla cada 30 segons.

Des d’aleshores tot això s’ha estandarditzat basant-se en la milla nàutica, que equival a 1,852 quilòmetres. Un nus equival per tant a una milla nàutica per hora que al seu torn equival a 1,852 km/h.

En definitiva, si utilitzes avui dia un cronòmetre de 28 segons, per obtenir la velocitat exacta en nusos hauries de tenir l’interval de nusos a 14,4018 metres. El nombre de nusos que es desenrotllen en la corda en aquest període de temps seria la teva velocitat en nusos.

 

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments