Què és un àbac?

Un àbac és una eina per al càlcul manual d’operacions aritmètiques, que consisteix en un marc amb filferros paral·lels per on es fan córrer boles. S’hi poden representar nombres enters o decimals. Per a representar un nombre es fa servir la base decimal on cada fil de boles representa les unitats, desenes, centenes, etcètera.

L’àbac generalment s’utilitza per realitzar les operacions aritmètiques bàsiques (suma, resta, multiplicació i divisió).

A més dels àbacs basats en boles o pedres també s’han desenvolupat àbacs que fan servir els nombres decimals. El primer va ser l’àbac de Gerbert, que el va inventar al voltant de l’any 1000 després d’haver après els nombres decimals a Vic i a Ripoll sota la protecció del comte Borrell II de Barcelona. L’Àbac neperià incorpora unes regletes que contenen la taula de multiplicar facilitant aquesta operació que amb l’àbac de Gerbert requereix la memorització de les taules. Les regletes de Genaille-Lucas milloren les de Napier i permeten llegir directament el resultat de la multiplicació sense fer sumes intermèdies.

A l’Amèrica precolombina també s’havien desenvolupat instruments de càlcul basats en boles anomenats yupana i un sistema d’enregistrament de dades i nombres anomenat quipu. El seu funcionament es desconeix perquè els espanyols varen prohibir-ne i perseguir-ne l’ús i ensenyament. Els investigadors creuen que el yupana es feia sevir emprant els nombres de Fibonacci.

Font: Viquipèdia

Thanks! You've already liked this
No comments