El dia de la marmota

Avui és el dia de la marmota! Es tracta d’un mètode folklòric usat pels grangers, especialment dels Estats Units i el Canadà, per predir la fi de l’hivern, basats en el comportament de l’animal quan surt d’hivernar el 2 de febrer.

Segons la creença, si la marmota en sortir del cau no es veu l’ombra, perquè el dia està ennuvolat, deixarà el cau, la qual cosa significa que l’hivern acabarà aviat. Si, per contra, és un dia assolellat i la marmota ‘es veu l’ombra’ i es torna a ficar al cau, vol dir que l’hivern durarà sis setmanes més.

El dia de la marmota assenyala aproximadament la meitat del període que va entre el solstici d’hivern i l’equinocci de primavera, de forma similar al dia de Tots Sants o el dia dels Difunts, que assenyala la meitat del període que va entre l’equinocci de tardor i el solstici d’hivern.

Aquesta tradició se celebra en moltes poblacions nord-americanes, i fins i tot del Canadà (on la marmota més famosa es diu Wiarton Willie). Però és la marmota Phil de Punxsutawney, a l’estat de Pennsilvània, la més famosa, amb una tradició de més d’un segle (concretament des de 1887). Segons el comportament de la marmota Phil, cada 2 de febrer s’intenta predir la durada de l’hivern, una cerimònia immortalitzada per la pel·lícula Groundhog Day (El dia de la marmota).

Moltes ciutats celebren el dia de la marmota per tota Amèrica del Nord i fan prediccions d’hivern basades en marmotes.
Els defensors del dia de la marmota plantegen que el pronòstic del rosegador és d’una precisió entre un 75% i un 90%. Informes del National Climatic Data Center han establert que la precisió global de la predicció és al voltant d’un 39%.

Font: Viquipèdia

 

Més informació a Groundhog  www.groundhog.org

Foto: ShenandoahNPS via Foter.com / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments