El quadrat màgic de la Sagrada Família

Un Quadrat Màgic és una espècie de Sudoku medieval en el qual tots les files, columnes i diagonals principals del quadrat sumen el mateix valor. Els nombres acostumen a ser els naturals, normalment en ordre i no es repeteixen, encara que aquí no és el cas.

Aquest quadrat va ser dissenyat per a l’anomenada Façana de la Passió de l’encara inacabat temple modernista de Gaudí per l’escultor Josep Maria Subirachs. La seva constant màgica és 33, l’edat de Jesucrist durant la Passió.

Es tracta d’una reestructuració del quadrat màgic de Dürer, rotat 180º i retocat convenientment per a rebaixar la constant màgica en una unitat mantenint la majoria de combinacions que la sumen. El preu pagat per fer-ho, però, va ser el d’haver de repetir dos nombres (14 i 10) i de fer-ne desaparèixer uns altres dos (12 i 16). A canvi, però, Subirachs va amagar-hi un curiós criptograma.

El quadrat màgic està situat al primer pis de la Façana de la Passió (es troba al carrer Sardenya, orientada a ponent) i al costat hi ha l’escultura que representa la traïció a Judes.

 

Thanks! You've already liked this
No comments