Curiositats de les glaceres

Les glaceres són enormes masses de gel compactat que es mouen constantment a causa del pendent sobre la qual estan recolzats, la pressió i la força de la gravetat. Es formen en aquelles zones on les condicions climàtiques permeten que s’acumuli més neu de la que es fon.

Amb l’augment de les temperatures, i els conseqüents canvis en les precipitacions, les glaceres estan disminuint el seu volum. Això no només implica la pèrdua de bells paisatges. També està en risc la disponibilitat d’un recurs vital: l’aigua.

12 dades curioses sobre les glaceres:

1. Se les considera reserves estratègiques d’aigua dolça perquè, a l’hivern, acumulen neu. A l’estiu, quan les temperatures augmenten, es fonen i alimenten els llits d’aigua dels quals bevem i amb els quals reguem els nostres cultius. Així, tenen la capacitat d’emmagatzemar aigua per a aquells anys en els quals les precipitacions són nul·les o escasses.
2. Les àrees del planeta cobertes per gel glacial abasten més de 15 milions de quilòmetres quadrats.
3. Les glaceres emmagatzemen aproximadament el 75% de l’aigua dolça del planeta.
4. Quan es torna molt dens, el gel glacial es veu de color blau. Si encara conserva petites bombolles d’aire en el seu interior, es veu blanc.
5. El gel que es troba situat en l’Antàrtida pot arribar a aconseguir un grossor de fins a 4,7 quilòmetres.
6. La glacera més gran del món és el Lambert-Fisher, ubicada a l’Antàrtida. Té 400 quilòmetres de llarg i més de 100 quilòmetres d’ample.
7. No totes les glaceres són blanques i vistoses. En les glaceres cobertes, el gel es troba sota una capa de roques. En les glaceres d’enderrocs, es troba barrejat amb les roques. Encara que no brindin un espectacle visual tan interessant, aquestes formacions també són importants reserves d’aigua.
8. Durant l’última edat de gel, les glaceres van arribar a cobrir aproximadament el 32% de la superfície terrestre.
9. S’estima que si tot el gel glacial es fongués, el nivell del mar s’elevaria aproximadament 70 metres a tot el món.
10. Les glaceres serveixen com a indicadors del canvi climàtic perquè la seva reculada és observable a simple vista. Les bombolles d’aire contingudes dins del gel permeten estudiar les fluctuacions climàtiques de fa milers d’anys.
11. Les glaceres es troben en un total de 47 països.
12. Alaska, com s’estima, té més de 100.000 glaceres. La majoria no tenen nom.

Foto: Stuck in Customs on Foter.com / CC BY-NC-SA

Thanks! You've already liked this
No comments