Per què giren els gira-sols?

Si has vist alguna vegada un camp de gira-sols, segur que t’haurà atret l’atenció que tots i cadascun d’ells estan encarats al Sol. Però, per què ho fan?

La seva fascinació pel sol es deu a un fenomen denominat fototropisme, és a dir, el seu moviment s’explica sobre la base d’una resposta d’estímul que les determina, un estímul per captar contínuament la llum de sol. Aquest acte singular es coneix com heliotropisme, una necessitat biològica que els científics han indagat durant molts anys.

El fototropisme, segons diversos estudis, es deuria a un complicat sistema d’osmosi, en el qual, es busca equilibrar la quantitat d’aigua present en la planta. Quan els fluids i les concentracions de soluts estan en una concentració adequada, és quan el gira-sol pot inclinar-se aquests 180º, mitjançant els quals, podrà al seu torn captar també la llum del sol i executar el moviment. Un mecanisme sofisticat que els manté sempre en moviment per realitzar les seves funcions biològiques essencials per sobreviure.

 

Photo: PATRICK HOFER / Foter / CC BY-NC

Thanks! You've already liked this
No comments