L’invent del velcro

Velcro és una marca comercial registrada l’any 1951 que ha passat a denominar un sistema d’obertura i tancament ràpid.

La paraula és un mot creuat, a partir del francès velours (vellut, que dóna el segment vel-) i crochet (ganxo, per al segment -cro). Com que velcro és una marca, com passa amb molts altres productes, podríem dir que el terme genèric (segons el Termcat) és veta adherent.

El sistema de tancament i obertura és ràpid i senzill. Consisteix en dues cintes de tela que han de fixar-se en les superfícies a unir mitjançant cosit o pegat. Una de les cintes posseeix unes petites pues flexibles que acaben en forma de ganxo i que, per simple pressió, s’enganxen a l’altra cinta coberta de fibres embullades que formen bucles i que permeten que s’agafi.

Història
Una de les històries més acceptades pel que fa a la creació del velcro és que un enginyer suís anomenat George de Mestral anava passejant al gos pel camp quan es va adonar del complicat que era desenganxar-se dels seus pantalons i de treure-li al seu gos els fruits de la Verdana.

El senyor George de Mestral es va emportar a casa seva un tros de la tan odiosa planta i va descobrir que al final de les seves espines, la planta posseïa un ganxo. Com a bon enginyer, va acabar desenvolupant el que avui dia coneixem com a velcro.

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments