Què passaria si només hi hagués una llengua?

Fins a cert punt podem dir que al món occidental existeix una llengua franca que uneix a la majoria dels ports d’aquesta part del globus, que és la llengua anglesa. Però, què passaria si realment existís una única llengua per a tots els racons del planeta? Seria això possible? Com seria?


És gairebé impossible determinar la quantitat d’idiomes que existeixen avui dia al nostre planeta, no obstant això alguns estudis han arribat a calcular una xifra de 6909 llengües.
Aquest nombre encara que sembli molt extens és bastant limitat en relació a les llengües que han existit al llarg història de la humanitat. Moltes llengües van desapareixent any rere any.

Al món d’avui, on la població mundial supera els sis mil milions de persones, la suma de 6909 idiomes és un nombre molt petit en relació a les de 10000 o 12000 llengües que existien fa uns deu mil anys, quan la població no superava els deu milions d’habitants.

El futur de la llengua

Els científics i analistes del tema prediuen que és gairebé impossible que el món quedi dominat per un únic idioma. Això primer de tot es deu al fet que l’idioma és part de la nostra cultura.

Cada cultura independent del globus, a més de tenir els seus propis costums i ritus, compta amb el seu propi idioma com a part de la seva idiosincràsia, ja siguin ramificacions d’un mateix idioma (com l’espanyol de Mèxic, Espanya o Uruguai) o un idioma independent (com pot ser l’idioma d’una tribu amazònica).

És impossible separar la cultura dels individus del seu idioma, per aquesta raó la possibilitat d’una primera llengua natural comuna queda descartada. No obstant això es podria pensar en una segona llengua comuna a tots com alguna cosa factible.

Com dèiem abans, en gran part del món occidental pot considerar-se que l’anglès és una segona llengua comuna. Durant l’Imperi Romà, a Occident la llengua comuna o llengua franca va ser el llatí.

En tots dos casos no va ser una qüestió d’atzar, sinó d’una política expansiva per part dels qui estaven al poder.
D’aquesta manera és lògic pensar que la llengua que aconsegueixi ser la segona llengua global haurà d’estar lligada a un poder polític, econòmic i social. Els llenguatges que manegen la política i l’economia global tard o d’hora acaben guanyant terreny en els altres àmbits de la vida.

Què passaria si hi hagués una sola llengua

Un idioma comú podria portar tant efectes positius com a efectes negatius. D’una banda pot pensar-se que la possibilitat de comunicar-se globalment podria permetre connexions formidables per a treballs, recerques i relacions socials que ara són només en part possibles.

No obstant això, una sola llengua també portaria l’homogeneïtat de la població mundial i, per tant, la destrucció de la multiculturalitat del globus. Al cap i a la fi el que li dóna riquesa al món és la diversitat.

Foto: chipgriffin / Foter / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments