Origen del símbol internacional d’accessibilitat
‘Símbol Internacional d’Accessibilitat (SIA), també conegut com a Símbol Internacional de la cadira de rodes, consisteix en un quadre blau amb la imatge estilitzada d’una persona en cadira de rodes en color blanc. Els drets d’autor del logo (ISO 7001), pertanyen a la Comissió Internacional sobre Tecnologia i Accessibilitat,(ICTA). Va ser dissenyat per Susanne Koefoed l’any 1968.
El símbol s’exhibeix sovint en edificis amb accessos adaptats especialment per a usuaris de cadires de rodes, però també per a altres problemes de mobilitat. Amb freqüència, el símbol denota l’eliminació de barreres ambientals, i ajudes o millores per a ancians, pares amb cotxets per a bebès, i viatgers. És un disseny universal orientat a evitar la necessitat de diversos símbols en productes i instal·lacions accessibles a gairebé tots els usuaris.
Les aplicacions específiques del SIA inclouen:
Marcar espais d’estacionament reservats per a vehicles usats per persones amb discapacitat
Marcar vehicles usats per persones amb discapacitat, sovint amb permís d’utilitzar un espai
Marcar serveis públics amb instal·lacions dissenyades per a usuaris de cadira de rodes
Indicar un botó per activar una porta automàtica
Indicar una estació o vehicle de trànsit accessible
Indicar una ruta de trànsit accessible per a vehicles usats per persones amb discapacitat
I com a curiositat, cal remarcar que hi ha prop de 65 milions de persones amb cadira de rodes que només representen el 15% de qui realment representa el símbol, cecs, autistes, lupus…
Foto: Keoni Cabral via Foter.com / CC BY