Els gats negres donen mala sort?

Encara que atribuir la ‘mala sort’ a creuar-se amb un gat negre és només fruit de la superstició, un estudi de científics del Long Island College Hospital de Nova York (EUA) va revelar fa poc que aquests felins sí que poden afectar negativament a les persones al·lèrgiques.


Segons un estudi, els investigadors van observar que els gats de pelatge fosc provocaven més esternuts i problemes respiratoris als pacients amb al·lèrgia que els de color clar. Segons els autors, es deu al fet que produeixen més quantitat d’una substància en la seva pell, la seva saliva i les seves glàndules sebàcies, la proteïna ‘fel d1’, que causa els símptomes de l’al·lèrgia.

Però, a banda d’això, les supersticions al voltant del gat negre són les més extensament conegudes i populars.

Els romans consideraven el gat com a animal sagrat i el van introduir l’animal a Europa. A Europa, excepte a Itàlia, Espanya, Sèrbia i Montenegro, un gat negre que es creua en la teva trajectòria es considera bona sort; no obstant això, aquest animal va ser vist per l’església com a associat a les bruixes i es temia que fossin els seus familiars. Resumint, el gat negre va ser vist generalment com a bona sort; no obstant això, als EEUU i zones d’Europa (ex. Espanya), que van mantenir caces de bruixes, l’associació amb les bruixes els va fer ser considerats com a portadors de mala sort.

A Escòcia, un gat negre en el porxo és una mostra de futura prosperitat. A Irlanda, quan un gat negre creua la trajectòria d’una persona a la llum de la lluna, significa que hi haurà una malaltia epidèmica. A Itàlia des de fa centenars d’anys es creu que si un gat negre es posa al llit d’una persona malalta, aquesta persona morirà. Fa molts anys a Anglaterra, les esposes dels pescadors tenien gats negres a les seves llars mentre que els seus marits sortien al mar en els seus vaixells de pesca, creient que evitarien que els passés quelcom dolent mentre estaven absents.

 

Foto: hehaden / Foter / CC BY-NC

Thanks! You've already liked this
No comments