Què és la EFTA?

L’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC), també coneguda com a EFTA (European Free Trade Association), fou establerta el 3 de maig de 1960 com a bloc comercial alternatiu pels estats europeus que no podien o preferien no unir-se a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) (en l’actualitat la Unió Europea). La Convenció de l’AELC se signà el 4 de gener de 1960 a Estocolm per set estats.

En l’actualitat, només Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein en són membres (dels quals, només Noruega i Suïssa són membres fundadors).

La Convenció d’Estocolm fou reemplaçada per la Convenció de Vaduz. Aquesta convenció estableix la liberalització del comerç entre els estats membres. Tres dels quatre estats de l’AELC són part del mercat intern de la Unió Europea mitjançant un acord que ha creat l’Espai Econòmic Europeu (EEE), que entrà en vigor el 1994; el quart Estat, Suïssa, optà per establir acords bilaterals per separat amb la Unió Europea. A més a més, els estats de l’AELC han negociat, de manera conjunta, tractats de lliure comerç amb altres estats.

El 1999, Suïssa conclogué les negociacions d’un conjunt d’acords bilaterals amb la Unió Europea en diversos temes, incloent-hi el moviment de persones, transportació i les barreres tècniques al comerç. Aquest desenvolupament motivà els estats de l’AELC a modernitzar llur Convenció per assegurar que pogués continuar proveint una estructura eficient per a l’expansió i liberalització del comerç entre ells i la resta del món.

Font: Viquipèdia

Més informació a EFTA www.efta.int

 

Thanks! You've already liked this
No comments