D’on ve el costum d’aplaudir?

L’aplaudiment (del llatí applaudere) és principalment l’expressió d’aprovació mitjançant el soroll que fan els palmells de les mans al xocar un contra l’altre. S’acostuma a esperar que els espectadors aplaudeixin després d’una representació, com per exemple un concert musical, un discurs públic o una obra de teatre.

En la majoria dels països occidentals, els espectadors fan sonar els palmells de la mà de forma no sincronitzada per generar així un soroll constant; no obstant això, es tendeix de forma natural a sincronitzar-se feblement. Com a forma de comunicació no verbal de masses, l’aplaudiment és un indicador simple de l’opinió mitjana relativa del grup complet: quan més sorollós i perllongat, major aprovació.

Història

El costum d’aplaudir pot ser tan antic i estar tan estès com la pròpia humanitat, i la diversitat de les seves formes està limitada únicament per la capacitat dels mitjans disponibles per fer soroll. Dins de cada cultura, no obstant això, l’aplaudiment sol estar subjecte a certes convencions. Els antics romans van tenir un ritual d’aplaudiment per a les representacions públiques, expressant diversos graus d’aprovació: copejar els dits, fer sonar els palmells amb la mà plana o en forma còncava, o agitar la faldilla de la toga, que l’emperador Aurelià va substituir per mocadors que va distribuir entre el poble. En el teatre romà, al final de l’obra, el protagonista cridava ‘Valete et plaudite!’ i l’audiència, guiada per un grup no oficial, corejava el seu aplaudiment. Això sovint era organitzat i remunerat.

Amb la proliferació del cristianisme, els costums del teatre van ser adoptats per les esglésies. El bisbe Eusebio de Cesarea explicava que Pablo de Samosata animava a la congregació a aplaudir els seus sermons agitant les seves robes de lli, i als segles IV i V l’aplaudiment de la retòrica dels sermons populars s’havien convertit en un costum habitual.

L’aplaudiment a les esglésies va acabar passant de moda i, en part a causa de la influència de l’atmòsfera quasi religiosa de les representacions de Wagner a la ciutat alemana de Bayreuth, l’esperit reverencial que va inspirar aquest decaïment aviat es va estendre als teatres i sales de concert.

En l’actualitat

L’aplaudiment indiscriminat és àmpliament considerat una violació en la música clàssica. Hi ha hagut cert nombre d’intents de restringir-ho en diverses circumstàncies. Per exemple, els teatres de Berlín prohibeixen l’aplaudiment durant l’espectacle i abans de la baixada del teló.

Els polítics i actors famosos reben sovint aplaudiments tan aviat com apareixen en escena, fins i tot abans d’iniciar els seus discursos o interpretacions. Aquest elogi es dóna per demostrar l’admiració pels seus assoliments passats, i no és una resposta al míting o representació al que el públic assisteix.

En algunes ocasions, l’aplaudiment succeeix a la meitat d’un esdeveniment. Per exemple, el president dels Estats Units, en el seu Discurs de l’Estat de la Unió, és interromput sovint amb aplaudiments. També és habitual que els intèrprets de jazz rebin aplaudiments a la meitat d’una melodia, després d’acabar un solo improvisat. Encara que ja s’ha esmentat que aplaudir durant una simfonia es considera una falta de respecte, no sempre succeeix així en les òperes.

També és freqüent que el públic que va als programes de televisió aplaudeixi durant l’inici i fi d’aquest, així com en els canvis d’escenari. Si el programa és un concurs, el participant rep aplaudiments pels seus encerts i desaprovacions en les seves fallades («oh!»); al final del concurs normalment li dediquen una ovació al guanyador.

 Aplaudiment americà

També conegut com a aplaudiment in crescendo o aplaudiment lent, de l’anglès «slow clap». Es coneix així a l’aplaudiment usat com a recurs dramàtic en certs moments clau de les pel·lícules. Generalment després d’un discurs, un membre de l’audiència aplaudeix lentament; progressivament uns altres s’uneixen a ell fins que tot el públic fa el mateix i l’«aplaudiment lent» es converteix en ovació, fins i tot amb gent dempeus.

Aplaudiment de sords

Les persones sordes tenen la seva manera d’aplaudir o de donar la seva ovació davant l’esdeveniment presenciat. Ja que l’aplaudiment és una cosa sonora, i ells no poden escoltar el seu aplaudiment, el que fan és alçar les mans i moure-les a l’aire, expressant la seva aprovació.

 

Thanks! You've already liked this
No comments