L’hora tradicional catalana

Sabíeu que en català expressem les parts de l’hora en relació a l’hora que ve després – llevat del cas dels pocs primers minuts després de l’hora justa- i utilitzem com a sistema bàsic el dels quarts?

A diferència de moltes de les llengües que ens envolten, el sistema català del principat parla de l’hora cap a la que es va, és a dir, l’hora en curs i no l’hora passada. Per exemple diem ‘és un quart de vuit’ quan són les 7 hores i 15 minuts.

La unitat mínima de temps no és el minut sinó el mig quart, que correspon a 7 minuts i mig. Per tant, la durada d’una hora queda dividida en 8 mitjos quarts. Així doncs, es diu que són ‘tres quarts i mig d’onze’ quan falten set o vuit minuts per a les onze.


D’on surt això?

Segons algunes dades, l’origen d’aquest fraccionament podria ser el rellotge de sol, on entre hora i hora es marcaven 4 segments radials, els quarts. En cap cas es marcaven els minuts. Si l’ombra estava entre 2 segments, es parlava de mig quart. Un minut no tenia massa sentit fa 150 anys.

Tradicionalment, s’utilitzen expressions com ‘prop d’un quart de sis’ per indicar que falten uns minuts per les 5:15h o les quatre tocades per indicar que passen uns minuts de les 4h.

La referència a les hores tocades ens suggereix la importància del campanar de l’església com a organitzador del temps en el món rural.


Rinxolant el rínxol

Quan ja han passat uns quants minuts també es pot utilitzar ‘ben tocats’, per exemple, les 3:46h i les 3:47h serien ‘tres quarts tocats de quatre’ mentre que les 3:48h podrien ser ‘tres quarts ben tocats de quatre’.

Per indicar que falta ben poc, es poden utilitzar les expressions com ‘gairebé mig quart de quatre’ o ‘la una encara no’.


I cinc, i deu

És molt comú afegir 5 o 10 minuts als quarts per tal de donar més precisió al sistema tradicional, tot i que aquests períodes no es van utilitzar fins a la implantació dels rellotges mecànics.

S’afegeixen 5 o 10 minuts als quarts, sempre en positiu; per exemple ‘dos quarts i cinc’ o ‘dos quarts i deu’. Per tant, no és correcte l’expressió ‘tres quarts menys cinc’.
Però, com es diu l’hora?

L’hora pot expressar-se sense verb: ‘un quart de dues’, o bé precedida per ‘són’, excepte per a la una o per a les expressions amb un quart o mig quart on s’utilitza ‘és’: ‘són dos quarts de sis’, ‘és la una en punt’, ‘és un quart de tres’.

 

Font: Comunicació Digital

Thanks! You've already liked this
No comments