Un any de vida d’un gos equival a set d’un humà?

Tot aquell que tingui gos coneixerà la regla dels set anys, que suggereix que cada any viscut per un ca equival a set anys de la vida d’un humà. És una convenció popularitzada durant el segle XX, encara que falsa. I que pot arribar a resultar perjudicial, perquè que ens fa confondre’ns sobre les necessitats veterinàries del millor amic de l’home. Els motius pels quals aquesta regla no se sosté són molt diferents, però concloents. El primer i més clar és que no totes les races envelleixen a la mateixa velocitat. A partir d’aquí, poc fiable pot resultar un únic criteri homogeneïtzador.


No es tracta de l’únic concepte erroni en aquesta regla. El procés de maduració i envelliment d’un ésser humà és molt diferent al dels gossos, de manera que intentar assimilar tots dos processos és erroni. Un gos sol ser fèrtil sexualment després del primer any de vida, però un humà no ho és als set anys; aquests animals es desenvolupen molt més ràpidament durant els dos primers anys, a diferència de l’home, que no arriba a la seva maduresa física fins molt després.

Fa més de mig segle, l’investigador A. Lebeau va fixar les diferents etapes en el desenvolupament del gos, i va arribar a la conclusió que durant el seu primer any, aquests creixen 20 vegades més ràpid que els humans, però envelleixen només cinc vegades més ràpid . En resum: un embolic. Per aquesta raó, algunes de les calculadores que es poden trobar a la xarxa ja tenen en compte aquest desfasament temporal.

Hi ha un altre problema amb aquesta regla. La major part de gossos viuen entre 8 i 16 anys, i de fet, no és gens estrany que un gos superi els 13. Una xifra que, seguint aquesta regla, equivaldria als 91 anys humans, una cosa molt menys habitual. No obstant això, no totes les races tenen la mateixa longevitat. Per alguna raó que la ciència encara no ha estat capaç de resoldre, els gossos més grans tendeixen a viure menys que els més petits, cosa que contradiu la tendència més freqüent en la naturalesa, que és que, com més petit sigui un animal, menys longeu sol ser.

Amb l’objectiu de resoldre aquests dubtes, Business Insider ha publicat una taula amb una estimació més aproximada de les equivalències entre l’edat humana i l’animal, una guia útil si volem entendre en quin moment de la seva vida es troba la nostra mascota.

 

Taula: Priceonomics
Foto: Rooney Dog on Foter.com / CC BY-ND

Thanks! You've already liked this
No comments