Com ens troben els mosquits de nit?

Dormim, o intentem fer-ho, i el petit soroll d’un mosquit ens desperta.. Nosaltres no el veiem en la foscor, però ell sí que sap on som. Per trobar un humà a qui picar, el mosquit es guia bàsicament per l’olor del diòxid de carboni que exhalem (també perceben el de la suor). L’insecte és capaç de detectar petitíssims canvis en les concentracions d’aquest gas (calor, humitat) i rastrejar-los fins al punt on està l’alè humà.


El problema és que els mosquits no només són molests; també transmeten malalties com la malària, dengue o febre vermella, i febre groga. Això ha portat als científics a buscar repel·lents i insecticides més efectius contra els insectes i més innocus per a l’ésser humà.

Una de les manera és bloquejar el sofisticat sistema de detecció. Investigadors de la Universitat de Califòrnia, a Riverside, van identificar en el laboratori tres classes de molècules d’olor que poden inhibir gairebé íntegrament en els mosquits la detecció del diòxid de carboni.
Van crear tres tipus de compostos: inhibidors (bloquegen els receptors), imitadors (simulen el diòxid de carboni amb la finalitat de crear paranys) i encegadors (activen en excés als receptors, saturant-los i confonent al mosquit).

Photo credit: Proudlove / Foter

Thanks! You've already liked this
1 comment