L’ésser viu més gran del món

Probablement t’ho hagis preguntat alguna vegada. I no, no és ni un animal ni una planta. Tampoc és un microorganisme, per descomptat. És un enorme fong la grandària del qual s’equipara a un miler i mig de camps de futbol junts.

L’ésser viu mes gran del món és l’Armillaria Ostoyae, també coneguda com el “bolet de mel”.

La balena blava? L’elefant africà? Aquests són organismes veritablement impressionants. Però no, cap és l’ésser viu més gran del món. El que us presentem avui fa uns 1.665 camps de futbol, és un assassí lent i fred i té un color daurat mel.

Es tracta d’un paràsit dels arbres i les plantes que produeix uns bolets de color ambre bastant bonics i d’aspecte apetitós. És més, algunes varietats d’aquest fong són comestibles i molt apreciades entre els xefs de tot el món. Això si, s’ha d’anar en compte perquè, si no es realitza una bona cocció, els bolets poden tenir un lleuger efecte tòxic. Però el que més crida l’atenció no són aquests detalls, sinó la seva monstruosa grandària i edat. Sota les muntanyes blaves d’Oregon, EUA, resideix aquest ésser viu més gran i un dels més vells del planeta.

Bàsicament és una massa increïblement gegantesca que recorre el sòl per sota de la fullaraca i la terra apareixent esporàdicament en forma de bolet. I així durant quilòmetres i quilòmetres. Les estimacions actuals cataloguen a l’ésser viu més gran del món amb unes 965 hectàrees o 9.650.000 metres quadrats. Més gran que algunes de les ciutats de major grandària de la nostra època. A més, les estimacions diuen que posseeix entre 1.900 i 8.650 anys.

Si el busquem, el que probablement trobarem són un munt de filaments, més aviat discrets, molt diferents al bolet en si.
Aquests filaments són, en realitat, el fong, sent més del 90% del seu cos així. A aquests filaments se’ls anomena hifes.

foto: Charles de Mille-Isles / Foter / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments