De quin color és el salmó?

El color rosa ataronjat és el senyal d’identitat que defineix la suculenta carn de salmó. Probablement ningú voldria comprar un filet d’aquest peix si fos de color gris, però resulta que aquest és precisament el color natural dels salmons de piscifactoria. El color rosa intens arriba després i en càpsules.

Només hi ha un tipus de salmó la carn del qual és rosa ataronjada de manera natural, i és el salmó pescat en el seu propi hàbitat. Durant el seu cicle vital, els salmons s’alimenten de gambetes, petits crustacis i krill. Aquesta alimentació és rica en una substància anomenada astaxantina. Aquest compost és el que, en acumular-se en els teixits de l’animal, proporciona aquest color rosat tan viu. La astaxantina és també la substància que proporciona el color rosa als flamencs, la dieta dels quals és similar.

Què ocorre amb els salmons a les piscifactories? La resposta és que la seva dieta no inclou crustacis. Els salmons criats en captivitat acostumen a alimentar-se de pinsos que inclouen oli i pasta de peixos més petits, midó de blat de moro, grasses animals o llevat i soia transgèniques. Aquesta dieta fa que la carn dels salmons de piscifactoria sigui d’un color gris clar semblant a la d’altres peixos. El color rosa el tria l’empresa que cria als peixos mitjançant suplements alimentaris.

La astaxantina no és tòxica ni una substància artificial en sentit estricte. Es tracta d’un carotenoide, un pigment natural emparentat, per exemple, amb el licopè, que és el la substància que dóna el seu color natural als tomàquets. A part de fer-la servir per alimentar els salmons per millorar-ne el seu color, la astaxantina també existeix en forma pura per al consum humà (en càpsules). En tractar-se d’un carotenoide que no se sintetitza com a vitamina A, alguns metges asseguren que té propietats antioxidants.

Alguns experts alerten dels riscos potencials per a la salut i l’ecosistema que suposen les pràctiques industrials de piscifactoria. 

 

Foto: chooyutshing / Foter / CC BY-NC-SA

Thanks! You've already liked this
No comments