Curiositats dels centpeus

Els centpeus són una classe de miriàpodes que posseeixen un llarg cos de forma aplanada, el qual està format per 21 segments o anells ben delimitats.


La majoria de les persones assumeixen que com es diuen centpeus aquests artròpodes tenen cent potes, la qual cosa és errònia. La quantitat de potes pot variar des de 15 fins a 171 i independentment de la quantitat sempre es tractarà d’un nombre imparell, per la qual cosa l’afirmació de centpeus per tenir 100 potes exactes no és del tot correcta.

Un dels aspectes més interessants dels centpeus i que moltes persones desconeixen és que aquests curiosos insectes no s’alimenten de les branques dels arbres, sinó que són carnívors. Als centpeus els agrada caçar altres insectes petits, aràcnids, mol·luscs, cucs i de vegades fins a petits rosegadors i aus.

Com aconsegueix un centpeus matar a la seva víctima? Aquests petits animals són verinosos i és amb aquest verí que paralitzen a la seva víctima per després procedir a menjar-la. És important destacar que els éssers humans som immunes a aquest verí, tret que la persona en qüestió fos al·lèrgica a aquesta substància, en aquest cas simplement haurà d’acudir a l’hospital i allí li donaran el tractament més adequat.

Els centpeus formen part dels animals més antics del nostre planeta. S’han arribat a trobar fòssils que daten de fa més de 420 milions d’anys. Actualment se sap que existeixen al voltant de vuit mil espècies, encara que tan sols tres mil han estat estudiades i descrites per l’home.

Podem trobar aquestes criatures a gairebé tot arreu, excepte en llocs amb temperatures extremadament fredes. Els centpeus necessiten d’un ambient humit, fulles, arbres i fustes podrides per sobreviure

Foto: hine / Foter / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments