Per què els insectes no creixen fins mides monstruoses ?

Animals petits que muten i es converteixen en monstres de grans proporcions. Això només passa a les pel·lícules! Sabem que aquestes coses no poden passar de veritat, però també és veritat que els mecanismes fisiològics i genètics que permeten saber com de grans els animals poden arribar a ser segueixen sent un misteri.

La primera hipòtesi és que els exosquelets dels insectes no són prou forts com per suportar ser més grans.

A causa que els exosquelets són rígids, els insectes necessiten mudar a mesura que creixen, desprenent-se de la pell vella. Els científics han suggerit que aquesta vulnerabilitat posa un límit a la grandària. Si fossin més grans, en el transcurs de la muda, serien una font d’aliment fàcil per a un depredador. Un estudi va trobar que la grandària de les mosques es va reduir durant l’evolució, la qual cosa suggereix que les petites criatures són més capaces d’evitar l’atac dels seus depredadors.

Els insectes tenen sistemes circulatoris oberts, on la sang i fluids corporals no estan units als vasos sanguinis, com és el cas de la majoria dels vertebrats. Això fa que sigui més difícil moure la sang al llarg d’un gran cos, ja que la circulació es veu obstaculitzada per la gravetat, que tira la sang cap avall.

Tal vegada la hipòtesi més plausible, i que el fisiòleg John Harrison ha estudiat àmpliament, és el paper exercit per l’oxigen. Els insectes respiren a través de petits tubs anomenats tràquees, que passivament transporten l’oxigen de l’atmosfera a les cèl·lules corporals. Una vegada que els insectes aconsegueixen certa grandària necessiten, per tant, més oxigen. Fa uns 300 milions d’anys, molts insectes eren molt més grans dels actuals, però en aquell moment el contingut d’oxigen en l’atmosfera era d’un 35 per cent, en comparació de 21 per cent en l’actualitat. Harrison ha demostrat que gairebé tots els insectes es fan més petits si es crien en condicions de baixes quantitats d’oxigen.

Tot això són hipòtesi amb fonaments, però els científics encara no acaben d’entendre exactament per què els insectes no són més grans.

 

Foto: Wikimedia/Gojifan99

Thanks! You've already liked this
No comments