El bolígraf que va salvar l’Apollo 11

Quan Neil Armstrong i Buzz Aldrin estaven recollint tot en el mòdul lunar per preparar les coses per tornar a casa després del seu passeig per la superfície de la Lluna durant la missió Apol·lo 11, Aldrin va trobar al terra la palanca d’accionament d’un disjuntor que en algun moment donat s’havia trencat.


I no era la palanca de qualsevol disjuntor: era la del que activava el motor d’ascens que havia de treure’ls de la Lluna i col·locar-los en òrbita al voltant d’aquesta per acoblar-se amb el mòdul de comandament en el qual els esperava Michael Collins.

Després d’informar al control de la missió, Armstrong i Aldrin van intentar dormir una estona.
En despertar-se, encara que segons sembla no van dormir molt, ningú tenia una idea per dur a terme; però a Aldrin se li va ocórrer una, tal com explica en el seu llibre Magnificent desolation: «Atès que hi havia electricitat involucrada, vaig decidir que no anava a ficar el dit ni usar res que tingués una punta metàl·lica. Tenia un retolador a la butxaca que vaig pensar que podia servir. Després d’avançar un parell d’hores el compte enrere per si fallava, vaig ficar el retolador en el petit forat en el qual havia d’haver estat la palanca del disjuntor, i vaig empènyer; això va activar el disjuntor. Després de tot, podríem sortir de la Lluna».

Thanks! You've already liked this
No comments