Curiositats de l’Anís del Mono

Anís del Mono és una marca registrada de licor anisat que es va crear a la destil·leria fundada l’any 1868 pels germans Josep i Vicenç Bosch i Grau al número 115 del carrer Eduard Maristany de Badalona (Barcelonès, Catalunya).

El nom de la marca el pren, suposadament, perquè en un dels vaixells de la família Bosch, que tenia negocis a Amèrica, va arribar un mico que van adoptar com a mascota a la fàbrica de Badalona i va tenir gran ressò popular. Però també s’ha parlat d’una connotació publicitària: Bosch, empresari de renom, va aprofitar el clima de polèmica que van suscitar les teories evolucionistes de Darwin, per mostrar que la seva marca era la més evolucionada. Així a l’etiqueta de l’ampolla apareix un dibuix d’un mico amb la cara, segons alguns, de Darwin, i un pergamí on hi diu: ‘Es el mejor. La ciencia lo dijo y yo no miento’.

La composició del licor es basa en la matafaluga o anís, aigua químicament pura, xarop de sucre refinat i filtrat, i alcohol. Es destil·lava mitjançant alambins de coure del s.XIX. S’hi fabricaven dos tipus d’anís: sec (etiqueta verda) i dolç (vermella). Actualment s’exporta als EUA i Iberoamèrica.

En el mes d’abril de 2014, l’empresa badalonina va crear una beguda amb motiu de la celebració de les Festes de Maig que combina el granissat de llimona i l’Anís del Mono, batejada amb el nom de Dimono.

La fàbrica és un edifici emblemàtic de la ciutat que va ser declarada patrimoni històric l’any 2007.  Actualment propietat del grup Osborne, es pot visitar prèvia reserva al Museu de Badalona.

Com a anècdota, la beguda ha estat inclosa al cinema, per exemple, en les pel·lícules:
‘Donnie Brasco’, protagonitzada per Al Pacino i Johnny Deep
‘No hi haurà pau per als malvats’ d’Enrique Urbizu
‘El padrí’ de Francisc Ford Coppola

i obres literàries com La Regenta de Clarín.

Font: Viqupèdia

Thanks! You've already liked this
No comments