Per què volen els avions?
Hi ha varies teories que s’utilitzen per explicar com és que els avions volen, però la majoria són errònies.
L’explicació correcta té a veure amb Newton i l’acció i la reacció, però també amb l’angle de l’ala davant de l’aire que li ve frontalment, el qual s’anomena angle d’atac.
Quan un objecte es mou a través d’un fluid, i l’aire ho és, les molècules del fluid tendeixen a romandre en contacte amb l’objecte en qüestió a causa de l’efecte Coandă, la qual cosa en el cas de l’ala provoca un desplaçament cap avall de l’aire que passa per la seva banda superior.
El desplaçament d’aquesta massa d’aire cap avall, i poden ser molts quilos per segon els que es desplacin, produeix un força cap avall que és contrarestada per una altra força cap amunt produïda per la tercera llei de Newton, també coneguda com la Llei d’acció i reacció, i aquesta força que empeny cap amunt és la responsable fonamental que un avió voli.
A més de l’angle d’atac la quantitat d’aire desplaçat depèn també de la velocitat de l’avió, per això com més lent va un avió major ha de ser l’angle d’atac per generar la sustentació suficient, i per això s’utilitzen també ‘flaps’ i altres dispositius per augmentar la sustentació de l’ala a velocitats baixes.
Foto: Mike Miley via Foter.com / CC BY-SA