Dia Internacional dels Treballadors

El Dia Internacional dels Treballadors o Primer de Maig, és la festa per antonomàsia del moviment obrer mundial. És una jornada que s’ha utilitzat habitualment per realitzar diferents reivindicacions socials i laborals.

Des del seu establiment en la majoria de països (encara que la consideració de dia festiu va ser en molts casos tardana) per acord del Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional, celebrat a París en 1889, és una jornada de lluita reivindicativa i d’homenatge als Màrtirs de Chicago. Aquests sindicalistes anarquistes van ser executats a Estats Units per la seva participació en les jornades de lluita per la consecució de la jornada laboral de vuit hores, que van tenir el seu origen en la vaga iniciada l’1 de maig de 1886 i el seu punt àlgid tres dies més tard, el 4 de maig, en la Revolta de Haymarket. En l’actualitat és una festa reivindicativa dels drets dels treballadors en sentit general, i se celebra en molts països.

Curiosament, a Estats Units i Canadà no se celebra aquesta commemoració. En el seu lloc se celebra el Labor Day el primer dilluns de setembre en una desfilada realitzada a Nova York i organitzada per la Noble Ordre dels Cavallers del Treball. El president Grover Cleveland, va afavorir la celebració al setembre per temor al fet que la data de maig reforcés el moviment socialista als Estats Units des de 1882. Canadà es va unir a commemorar el primer dilluns de setembre en comptes del primer de maig a partir de 1894.


El Primer de Maig actual als Països Catalans

Actualment als Països Catalans, el Primer de Maig és celebrat amb diverses manifestacions pels carrers de Barcelona (Barcelonès), on hi discorren el bloc CCOO i UGT al matí, així com la CNT i també la Intersindical-CSC. També a la tarda es realitza la manifestació anticapitalista formada per diversos blocs, entre els quals, el de CGT, Esquerra Independentista (COS, SEPC, CUP, Endavant, Arran, MDT), PCPC, Revolta Global, etc.

 

Thanks! You've already liked this
No comments