Serveix un ventilador per refredar l’aire?

Són moltes les persones que, quan arriben els dies de calor, encenen un ventilador en una habitació buida (per exemple en el dormitori abans d’anar al llit) amb la intenció que es refredi i baixi algun grau la temperatura de l’estada. Però, en realitat, el que fa el ventilador no és refredar aquell lloc sinó moure l’aire de l’interior.


Un ventilador és efectiu si nosaltres som dins la mateixa sala on està l’aparell i, sobretot, si aquest corrent d’aire que mou ens toca la pell, ja que aquest és la manera de sentir-nos més frescos. Si l’aire del ventilador no ens dóna directament, de poc ens serveix per treure’ns la calor.

Quan fa calor, la nostra suor fa que l’aire que ens envolta sigui humit. Si posem un ventilador enfocat cap a nosaltres el que fa l’aparell és reemplaçar aquesta humitat per aire sec, evaporant-se la nostra suor i fent que tinguem la sensació d’estar més frescos; però en realitat la temperatura d’aquell lloc no ha descendit ni un grau. És la nostra sensació tèrmica la que varia gràcies a aquest aire sense humitat que va directament cap a nosaltres.

Si poséssim el ventilador enfocat cap a un altre punt al que estem nosaltres ens podríem adonar, amb l’ajuda d’un termòmetre, que passada una bona estona la temperatura d’aquell lloc seguiria sent la mateixa que abans d’haver encès l’aparell.

 

Foto: [JP] Corrêa Carvalho – يوحنا بولس / Foter / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments