Shoefiti?

És potser alguna nova moda? Una tendència urbana que a poc a poc està estenent-se per ciutats, pobles i petits barris? Existeixen diverses teories…

El fenomen en si té un nom determinat originat als barris marginals d’EUA, “Shoefiti”. Un terme resultant d’unir les paraules ‘shoe’ (sabata en anglès) amb la terminació de ‘grafiti’. Però, per què es diu així?

Segons el que s’ha pogut registrar fins ara sobre aquesta moda, gairebé sempre acostumen a penjar-se sabatilles esportives en cables elèctrics. Però poden trobar-se d’igual manera en arbres, balconades, fanals… A Internet trobareu diferents fotografies que ho demostren. Les sabates són llançades amarrades pels cordons i s’enreden quedant penjades i exposades. Les raons per la qual es realitza són molt diverses, però es concentren en uns eixos bàsics, i gairebé tots estan concentrats en contextos marginals:

– Les sabatilles es pengen en un lloc visible i cridaner per indicar que un grup o una colla determinada exerceix el poder en aquesta zona.
– Una altra teoria amb bastant base: per indicar que en aquesta zona en concret es ven droga.
– Per assenyalar que en l’habitatge contigu hi ha objectes de valor i és “interessant” per iniciar un robatori.
– Les sabatilles en una estesa elèctrica significa en ocasions que s’ha succeït un tiroteig policial.

Deixant ja a un costat els aspectes relatius a la delinqüència on, segons els sociòlegs es va iniciar el fenomen, passem ara a explicar altres tendències que podem veure en l’actualitat, després de que la idea sorgís als barris més baixos d’EUA.

Poden penjar-se unes sabates en un cable de la llum, per celebrar alguna cosa: noces, fi de la universitat, guanyar una trobada esportiva…
En les casernes militars és molt habitual veure botes penjades de cables de la llum i de fanals. És una manera de celebrar graduacions.

Photo: Nico Nelson / Foter / CC BY-NC

Thanks! You've already liked this
No comments