Per què la roba es veu més obscura quan està mullada?

La llum, quan incideix i rebota en un objecte, pot fer dos recorreguts: reflectir-se i dirigir-se directament cap als teus ulls (reflexió de la llum) o rebotar i dirigir-se en una altra direcció, que és la refracció.

Però, a més, la llum pot dividir-se i fer ambdues coses alhora (part d’ella reflectir-se i una altra part refractar-se), i a més una part d’aquesta llum pot ser absorbida per l’objecte il·luminat.

A la pràctica, això seria que mentre el teixit està sec una part de la llum és absorbida pel teixit i una altra part es reflecteix directament cap als ulls, d’aquesta manera pots veure que la samarreta és vermella.
Aleshores et mulles la samarreta.
Ara hi ha una capa d’aigua que s’interposa entre la llum i el teixit de la samarreta. Així doncs, una part de la llum es reflecteix en l’aigua, una altra part de la llum es refracta dins de l’aigua i alhora una altra part de la llum és absorbida pel teixit.

La llum que es reflecteix en la samarreta ja no es dirigeix directament cap als teus ulls com succeïa quan la samarreta estava seca, sinó que en el seu recorregut des de la samarreta rebota contra l’aigua i torna de nou a la samarreta que absorbeix una altra vegada part d’aquesta llum abans de tornar a reflectir-se, per la qual cosa la quantitat de llum que reflecteix la samarreta quan està mullada és menor, fent que es vegi més fosca que quan està seca.

 

Foto: swong95765 / Foter / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments