Un, dos, tres…pedra, paper, tisora!

Quin és el joc més popular de la història? Algunes persones diuen que el futbol, uns altres els jocs de cartes, dames, etc. Però la resposta correcta és: Pedra, paper, tisora! Aquest s’ha convertit en el joc més popular del món, superant fins i tot el futbol.

Pedra-paper-tisora és un joc de mans de dues o més persones. El joc és conegut per molts noms, inclòs el paper-pedra-tisora, fargling, cachi-Pun, Jan-Ken-Po, kauwi-bauwi-bo, i Rochambo (USA).
Encara que els orígens exactes es desconeixen, el pedra-paper-tisora es va popularitzar a Japó al segle 19 i va adquirir popularitat a tot el món durant tot el segle 20. Pel que fa l’origen o la derivació del nom, només se sap que Ken és ‘un puny’ en japonès i Jan-Ken-Po significa ‘jocs de puny’.
Tot i així, una teoria diu que tot va començar fa més de 6,3 milions d’anys a Àfrica oriental, quan els homes prehistòrics es van tornar per primera vegada bípedes. Aquest joc no només s’utilitzava per a propòsits d’entreteniment, sinó que establia qui buscaria fruites, qui dormiria a la branca superior i qui seria el líder del grup.

Com l’evolució va conduir a tecnologies avançades, el joc va prendre moltes noves identitats.

Actualment aquest joc s’utilitza com a mètode de selecció com pot ser tirar els daus i així triar una persona de manera aleatòria per algun propòsit, encara que a diferència de la selecció aleatòria, es pot jugar amb habilitat si el joc es fa molt repetidament, perquè un dels jugadors pot reconèixer la tàctica no aleatòria de l’oponent.

El joc consisteix a mostrar alhora tots dos jugadors una mà formant una de les tres figures que diu el títol del joc: la pedra se simbolitza amb el puny tancat, el paper amb la mà oberta i la tisora amb dos dits aixecats. La tisora talla (i guanya) el paper; del contrari, el paper embolica (i guanya) la pedra rival; i la pedra esclafa la tisora. Normalment es fa durar el joc fins a tres o cinc victòries, prèviament acordades.

La cantarella o senyal que dóna pas als moviments depèn de les variants locals. Existeix un campionat internacional del joc, que combina psicologia de l’adversari i atzar, que se celebra a Toronto des del 2002.

Tot i que són 3 els elements que formen el joc, heu de saber que és possible afegir elements extra al repertori original. Una expansió popular és la de 5 armes, inventada per Sam Kass, en què s’afegeix els elements ‘Spock’ i ‘Llangardaix’ a les tres estàndard. ‘Spock’ és simbolitzat amb la ‘salutació vulcanià’ usada pel personatge Spock de la sèrie Star Trek, mentre que ‘Llangardaix’ és simbolitzat amb un gest similar a un cap, com si s’agafés un titella. Va ser nombrada a la revista Times el 2005,i va aparèixer en un capítol de la sitcom The Big Bang Theory com una invenció del personatge Sheldon Cooper, per minimitzar la possibilitat d’empats.

Les regles són:

  • Tisora talla Paper. (Guanya Tisora)
  • Paper tapa Pedra. (Guanya Paper)
  • Pedra aixafa Llangardaix. (Guanya Pedra)
  • Llangardaix enverina Spock. (Guanya Llangardaix)
  • Spock trenca Tisora. (Guanya Spock)
  • Tisora decapita Llangardaix. (Guanya Tisora)
  • Llangardaix menja Paper. (Guanya Llangardaix)
  • Paper desautoritza Spock. (Guanya Paper)
  • Spock vaporitza Pedra. (Guanya Spock)
  • I com sempre Pedra aixafa Tisora (Guanya Pedra)

Si voleu jugar-hi una estona, aquí teniu una versió d’internet. Jugareu contra un robot i podreu triar si voleu enfrontar-vos a un novell o a un veterà, segons el vostre nivell:  http://www.nytimes.com/interactive/science/rock-paper-scissors.html?hp

 

Thanks! You've already liked this
No comments