Per què les galetes Maria es diuen així?

Corre una explicació, que ha acabat convertint-se en llegenda urbana, que erròniament assegura que aquestes peculiars i famoses galetes deuen el seu nom al fet que en la dècada de 1920 l’espanyol Eugenio Fontaneda va decidir anomenar-les així en honor a la seva petita néta.
Però la realitat és que aquestes galetes van ser inventades i batejades amb tal nom mig segle abans i no a Espanya sinó en el Regne Unit.

Va ser concretament a Londres, on els mestres rebosters James Peek i George Hender Frean, propietaris de la prestigiosa ‘Peek, Frean & Co’ van decidir crear una nova i original galeta, diferent als biscuits que fins aleshores produïen i se servien al costat del tradicional te de les cinc.

El motiu era commemorar les noces Reals que se celebraria el 23 de gener de 1874 entre el príncep Alfred, duc d’Edimburg, (quart fill de la reina Victoria i Albert de Saxònia) i Maria Alexandrovna (filla del tsar Alexandre II de Rússia i Maria de Hessen-Darmstadt).

L’enllaç va tenir lloc al palau d’Hivern de Sant Petersburg i es va convertir en l’acte social més important de l’any a tota Europa. Va ser per aquest motiu pel qual Peek i Frean van voler homenatjar a la nova integrant de la Família Real Britànica amb aquest regal al que van batejar amb el nom de ‘Marie biscuit’ en el seu honor.

Els ciutadans britànics van adoptar aquestes galetes com les seves favorites, convertint-les en poc temps en un producte summament conegut en tot el planeta.

Foto: Wikicommons By Midori (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Thanks! You've already liked this
No comments