Com es produeix el vent?

Els vents s’originen com a conseqüència de les diferències en la pressió atmosfèrica i aquestes diferències es produeixen per les diferents temperatures en l’aire. L’aire fred tendeix a desplaçar-se cap avall, mentre que l’aire calent es desplaça cap amunt. Aquestes zones poden abastar centenars de milers de quilòmetres quadrats i són conegudes com a àrees ciclòniques i anticiclòniques respectivament.

Quan una massa d’aire s’escalfa, s’eleva l’aire més fred i passa a ocupar el seu lloc. Això provoca el moviment d’aire (el que anomenem vent), que són els desplaçaments de masses d’aire superficial a la zona de l’atmòsfera, tècnicament coneguda com la troposfera. El vent és produït per causes naturals i existeixen alguns vents que són ben coneguts i que participen del cicle natural que regula l’atmòsfera.

Les principals causes de la circulació d’aire atmosfèric són l’escalfament de la superfície terrestre, originant centres d’alta pressió (anticiclons) i de baixa pressió (ciclons). Però també es produeixen vents de manera més global, segons l’altitud. Per exemple, entre l’equador i els pols hi ha molta diferència de temperatures, i això provoca un moviment d’aire molt gran caracteritzat per produir vents estacionals, monsons o tempestes que tots els anys, més o menys per a la mateixa data, bufen sobre certs països.

Altres factors que influeixen en el vent es donen, per exemple, en zones costaneres, on la brisa marina i els cicles de les marees poden alterar els vents locals. En zones muntanyenques o amb un relleu variat, les muntanyes i les brises de la vall influeixen en els vents. També influeix la rotació del planeta que fa que l’aire es mogui en un fenomen anomenat efecte de Coriolis.

 

Related posts:

Thanks! You've already liked this
No comments