És millor un arbre de Nadal natural o un d’artificial?

Encara que d’entrada els arbres de nadal de plàstic semblen una opció millor per al planeta la veritat és que no és necessàriament així, i la resposta sobre quina opció és millor no és senzilla.

Segons l’article Real Christmas Trees Or Fake Ones del Huffington Post, «en igualtat de condicions els pins de debò semblen una opció millor per a la Terra, però en certes circumstàncies l’arbre artificial pot ser una bona opció.»

Entre aquestes «circumstàncies» l’article inclou el material amb el que està fabricat l’arbre de plàstic. Per exemple, el PVC (policlorur de vinil) és un material no reciclable i tòxic per a la salut i per al medi ambient. El polietilè (PE) és una opció «menys tòxica».

També explica quin és el lloc d’origen de l’arbre: no és el mateix que l’arbre artificial sigui de fabricació local o nacional al fet que calgui portar-ho des de països asiàtics com Xina, «la qual cosa augmenta significativament la petjada de carboni», l’emissió de CO2 associat al seu transport (la de producció seria igual). Per amortitzar-la cal estar disposat a utilitzar l’arbre de plàstic entre 10 i 20 nadals — encara que la veritat és que el PVC seguirà sent PVC dins de deu anys, i no es podrà reciclar.

Per la seva banda els arbres de nadal reals es conreen amb la finalitat de ser «arbres de nadal», per la qual cosa —segons l’article— és millor per tots fer-se amb un d’aquests, especialment si s’adquireix en un viver o cultiu local: els arbres de debò compleixen la seva funció biològica durant el seu creixement, i una vegada usats (a diferència dels de PVC) es poden reciclar.

Més informació a Huffington Post

 

foto: Stanley Zimny (Thank You for 21 Million views) via Foter.com / CC BY-NC

Thanks! You've already liked this
No comments