Els primers Jocs Olímpics d’hivern

Els Jocs Olímpics d’Hivern són un esdeveniment multiesportiu que se celebra cada quatre anys sota la supervisió i administració del Comitè Olímpic Internacional. Inclou esports d’hivern tant de gel com de neu.


L’esquí de fons, el patinatge de velocitat, el patinatge artístic, l’hoquei sobre gel, el bobsleigh, la combinada nòrdica i els salts d’esquí han format part el programa olímpic des de la seva primera edició. Altres esports com el luge, el patinatge de velocitat sobre pista curta, el curling o l’esquí acrobàtic s’han anat incorporant, mentre que alguns altres com el bandy han estat esports d’exhibició però mai han estat inclosos definitivament en uns Jocs.

Els I Jocs Olímpics d’Hivern es van celebrar en la localitat francesa de Chamonix l’any 1924, encara que amb anterioritat el patinatge artístic i l’hoquei sobre gel havien format part dels jocs d’estiu. Des de 1924 els jocs es van celebrar amb una periodicitat de quatre anys fins que els de 1940 no van poder celebrar-se a causa de la Segona Guerra Mundial. Els jocs olímpics d’hivern es van restaurar en Sankt Moritz en 1948. Els jocs es van continuar celebrant cada quatre anys i coincidint amb els jocs d’estiu fins a l’edició de Albertville al 1992 quan el COI va decidir que els jocs d’estiu i hivern se celebrarien en anys diferents. Des de l’edició de Lillehammer en 1994 els jocs d’estiu i d’hivern se celebren amb dos anys de diferència.

Des dels seus començaments els Jocs han sofert importants canvis. El creixement de la televisió com a mitjà de comunicació global ha incrementat la difusió dels mateixos i s’han incrementat els ingressos per drets de televisió i publicitat.

Estats Units ha estat el país que en més ocasions ha organitzat els jocs amb un total de quatre, França amb tres edicions i Japó, Itàlia, Suïssa, Noruega i Àustria amb dues se situen a continuació. Els Jocs Olímpics de 2010 es van celebrar a Vancouver, amb el que Canadà es va unir al grup de països que han acollit els jocs en dues ocasions. L’edició de 2014 es va dur a terme a la ciutat de Sochi, és la primera vegada que Rússia alberga uns jocs olímpics d’hivern

 

Font: Viquipèdia

Thanks! You've already liked this
No comments